Advertisement
Στην Κυπαρισσία

Τίμησαν και φέτος τον Αϊ-Νικόλα της θάλασσας

 

Τον Αϊ-Νικόλα, προστάτη των θαλασσινών, τίμησαν χθες στην Κυπαρισσία! Νωρίς το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Πανηγυρίστρα, από τον εφημέριο, πατέρα Δημήτριο Καραΐσκο, στην οποία συμμετείχαν αξιωματικοί του Λιμενικού Σταθμού Κυπαρισσίας, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων Κώστας Ροϊλός, αλιείς, πιστοί της περιοχής, καθώς και μαθητές Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου της πόλης!

Δυστυχώς, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών δεν κατέστη δυνατό να γίνει λιτανεία της ανθοστολισμένης εικόνας του Αγίου Νικολάου. Αυτή μεταφέρθηκε με αυτοκίνητο στο γραφικό εκκλησάκι που φέρει το όνομα του Αγίου στην Αποβάθρα (το οποίο έχει ανεγερθεί με πρωτοβουλία των αλιέων) και σε κιόσκι διπλανού καταστήματος εψάλη δέηση!

Στη δέηση συμμετείχαν ευλαβικά ο πρόεδρος των Επαγγελματιών Αλιέων, ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς, κάτοικοι της Αποβάθρας και της Κάτω Πόλης. Παράλληλα, αντάλλαξαν ευχές για την ημέρα και για καλές θάλασσες στους αλιείς και τους ναυτικούς μας, με τα προβλήματα στο λιμάνι να κυριαρχούν στις συζητήσεις!

Μετά τη δέηση μοιράστηκε σε όλους τους πιστούς ένα κομμάτι δίχτυ από τη θάλασσα «για το καλό»! Αυτό είναι ένα έθιμο, κυρίως, των θαλασσινών, ενώ το δίχτυ πρέπει να είναι από πρόσφατη ψαριά χωρίς να έχει πλυθεί, αλλά να είναι έτσι, με το θαλασσινό νερό κι αλάτι. Κατά την τέλεση της δέησης, το δίχτυ ήταν δίπλα στην εικόνα του Αγίου Νικολάου και διαβάστηκε από τον ιερέα.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Αλιέων Κυπαρισσίας, Κώστας Ροϊλός, σε δηλώσεις του ευχήθηκε ο Άγιος Νικόλαος να προστατεύει τους ναυτικούς και όλο τον κόσμο στις φουρτούνες που περνάει, λέγοντας χαρακτηριστικά για τη γιορτή και τον εορτασμό: ««Σήμερα (σ.σ. χθες) γιορτάζουμε τη μνήμη του Αγίου Νικολάου. Είναι προστάτης των θαλασσινών και όχι μόνο. Με τους καιρούς που περνάμε είναι και προστάτης στις φουρτούνες όλες του κόσμου! Ο καιρός, όμως, δεν άφησε να γίνει η λιτανεία από την Ευαγγελίστρια μέχρι το εκκλησάκι εδώ, το παραδοσιακό, του Αγίου Νικολάου, στο λιμάνι της Κυπαρισσίας. Δεν πειράζει, την εικόνα τη φέραμε – όπως κάθε χρόνο –, ήρθε ο πάτερ και έκανε τη δέηση».

Τον Άγιο Νικόλαο τίμησαν και στο εκκλησάκι επί της επαρχιακής οδού Κυπαρισσίας - Ραφτόπουλου, στον οικισμό - γειτονιά που φέρει το όνομά του, με Εσπερινό προχθές το απόγευμα και Θεία Λειτουργία χθες το πρωί!

 

«Το λιμάνι πάει προς την ολική καταστροφή!»

Ερωτηθείς ο κ. Ροϊλός για την κατάσταση του λιμανιού και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σημείωσε: «Το λιμάνι της Κυπαρισσίας, κάθε φορά που γίνεται μία θαλασσοταραχή και ο καιρός είναι άστατος, τότε μόνο το θυμόμαστε. Άλλες φορές δεν το θυμόμαστε. Έχει καταστραφεί τελείως και πάει προς ολική καταστροφή. Πιστεύουμε, απ’ ό,τι μας έχει πει και ο αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς, ότι κάτι θα γίνει από το Μάρτιο και μετά! Όπως έχω πει κι άλλες φορές, μελέτη στη μελέτη, μελέτη για να γίνει η μελέτη, για να ξεκινήσει το έργο. Αν θα ξεκινήσει το Μάρτιο που λένε, μέχρι τότε το λιμάνι θα έχει μείνει μισό!

Από εκεί και πέρα, δεν μπορώ να πω κάτι άλλο, τα βλέπετε και μόνοι σας τα αποτελέσματα. Τα έχει καταγράψει και η κάμερα πολλές φορές, τα έχουμε πει και τα φωνάζουμε εδώ και τέσσερα χρόνια». Ακόμη, αναφέρθηκε στα προβλήματα από την κακοκαιρία των προηγούμενων ημερών με τις βάρκες που βούλιαξαν, τις ζημιές που υπέστη ιστιοφόρο και τον τραυματισμό μέλους του πληρώματος, τονίζοντας: «Το λιμάνι δεν παρέχει καμία ασφάλεια! Μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες είναι!

[…] Αυτά συμβαίνουν σε ένα λιμάνι που έχουν δαπανήσει τόσα εκατομμύρια για να γίνει η Ε.Ε. και το ελληνικό κράτος, και τελικά ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα.

Δεν έχει βρεθεί, όμως, κανένας, να έχει τα κότσια, να ψάξει να βρει πού πήγαν τα λεφτά για το λιμάνι! Γιατί το λιμάνι δεν έχει τελειώσει με τα λεφτά που υπήρχαν.

[…] Η κατάσταση (σ.σ. μετά και την τελευταία θαλασσοταραχή) επιδεινώθηκε. Επικοινωνεί η εξωτερική θάλασσα με την εσωτερική, εκεί στο σημείο το επίμαχο, που συζητάμε κάθε φορά, που είναι το “σπάσιμο”, και περνάει από κάτω. Έχει χαλάσει ο δρόμος και η θάλασσα επικοινωνεί απέξω – μέσα! Σε μια επόμενη ή επόμενες θαλασσοταραχές, έχω την εντύπωση ότι θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά. Δεν μπορώ να ξέρω αν θα καταρρεύσει, αλλά έχω την εντύπωση ότι θα πάθει μεγαλύτερη ζημιά…».

 

Του Ηλία Γιαννόπουλου

 

 
 
Advertisement
 
Advertisement
Advertisement

Fatal error: Class 'JFactory' not found in /home/wwwthar/public_html/templates/rt_sporticus_news/index.php(244) : eval()'d code on line 1