Advertisement
Αβία-Κιτριές

ImageΈρειμες το χειμώνα ελλείψει υποδομών

Από σήμερα αυξάνουν τα μποφόρ και μαζί η ανησυχία των κατοίκων της Αβίας, στην παραλιακή ζώνη από Ακρογιάλι ως Κιτριές. Ήδη από χθες, ισχυροί νότιοι άνεμοι και θαλασσοταραχή ανέβασαν στο δρόμο βότσαλα, καθιστώντας προβληματική την προσέγγιση με οχήματα. Ευτυχώς, η αποσάθρωση του οδοστρώματος στο Ακρογιάλι, που τον περασμένο χειμώνα κράτησε σε απομόνωση επί ενάμιση μήνα τους οικισμούς της ακτογραμμής, έχει φέτος αποκατασταθεί.

Δεν αρκεί, όμως, επισημαίνουν οι κάτοικοι, για να φέρει επισκέπτες στα πανέμορφα ψαροχώρια της μεσσηνιακής Μάνης. Ελάχιστοι ρισκάρουν να πάρουν το δρόμο για Ακρογιάλι ή Κιτριές το χειμώνα, κι ας είναι πολλά τα θέλγητρα – φυσικά, ιστορικά, αναψυχής - που έχουν να επιδείξουν οι οικισμοί. Στο άλλο άκρο, στις ίδιες περιοχές, το καλοκαίρι επικρατεί… μποτιλιάρισμα.

Το χειμώνα δεν κινείται τίποτα

Στην περιήγησή μας στους παραθαλάσσιους οικισμούς της Αβίας χθες, δε συναντήσαμε παρά ελάχιστους ανθρώπους. Στο Ακρογιάλι, βρήκαμε μόνο έναν υπάλληλο του Δήμου, που ανέμενε να δει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, για να λάβει εντολή να καθαρίσει το δρόμο από τις πέτρες. «Σήμερα, ανέβασε βότσαλα», μας είπε. «Τις προσεχείς μέρες θα έχουμε 7 και 8 μποφόρ και θα υπάρξει πρόβλημα. Στο Ακρογιάλι δεν κυκλοφορεί κανείς». Από τα μαγαζιά της παραλιακής, μόνο ένα παραμένει ανοιχτό κι αυτό τις απογευματινές ώρες.

Στις Κιτριές, βρήκαμε δυο –τρεις άντρες να πίνουν τον καφέ τους στην ψαροταβέρνα του Κώστα Γαϊτανάρου. Ο κ. Γαϊτανάρος ζει μόνιμα στις Κιτριές, όπου δραστηριοποιείται επαγγελματικά εδώ και σαράντα χρόνια.

«Η διαφορά ανάμεσα στο καλοκαίρι και το χειμώνα είναι τεράστια», μας είπε. «Το χειμώνα δεν κινείται τίποτα. Εν τω μεταξύ έχουμε και πρόβλημα με το δρόμο, όταν κάνει νοτιάδες στο Ακρογιάλι, δεν μπορεί να περάσει ο κόσμος προς τις περιοχές μας. Τα Σαββατοκύριακα και όταν έχει καλό καιρό κινείται ο κόσμος, τις προτιμά τις Κιτριές, διότι είναι μικρή η απόσταση που τις χωρίζει από την Καλαμάτα και πολλές οι ομορφιές. Το βλέπουν σαν κοντινή εκδρομή. Όταν όμως δεν ξέρουν τι θα βρουν στο δρόμο, αν θα έχει κλείσει η παραλιακή από την κακοκαιρία, δύσκολα αποφασίζουν να έρθουν στα μέρη μας».

Ο κ. Γαϊτανάρος υπογραμμίζει ότι εκτός από φυσικές ομορφιές, οι Κιτριές έχουν επίσης πλούσια, παλαιότερη και νεότερη, ιστορία. Μέχρι που κατασκευάστηκε το λιμάνι της Καλαμάτας, το φυσικό λιμάνι των Κιτριών ήταν για αιώνες το μοναδικό λιμάνι του Μεσσηνιακού Κόλπου. Κέντρο συνάντησης και εμπορίου. Από τα μνημεία, η εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης του 1730, ήταν επίσης το σημείο όπου συναντήθηκαν οι οπλαρχηγοί προτού ξεκινήσουν την επανάσταση του 1821. Θραύσματα από τον Πύργο του Μαυρομιχάλη σώζονται μέχρι σήμερα, αν ακολουθήσει κανείς το παλιό καλντερίμι, εγκαταλελειμμένο στην τύχη του.

«Σαν χωριό, οι Κιτριές δεν έχουν αναπτυχθεί», είπε ο κ. Γαϊτανάρος και συμφώνησαν μαζί του οι υπόλοιποι άντρες. «Το θυμάμαι από παιδί, το χωριό μας έχει μείνει όπως ήταν και, μάλιστα, προς το χειρότερο. Έχει μείνει πολύ πίσω. Πρώτα απ’ όλα δεν έχουν κάνει τίποτα για να βελτιώσουν το οδικό δίκτυο. Στην πλατεία, στο κεντρικό σημείο του χωριού, βλέπουμε μόνο λάσπες και χώματα. Ούτε μια πλατεία δεν έχουν φτιάξει. Επίσης, δεν έχουμε πάρκινγκ. Τώρα, αράζουν τα αυτοκίνητα στην πλατεία, δίπλα στη θάλασσα. Πρέπει να βρουν ένα χώρο αλλού, πιο πάνω, να υπάρξει αποσυμφόρηση της πλατείας. Σημαντικό, επίσης, είναι να φτιαχτεί το καλντερίμι μας. Λίγα έργα χρειάζονται, προσεγμένα και σωστά, που δε θα χαλάσουν το περιβάλλον, ώστε να μπορεί να επισκεφθεί το χωριό μας ο κόσμος».

«Από την άλλη», προσθέτει, «το καλοκαίρι μη νομίζετε ότι είναι μικρότερο το πρόβλημα. Περνάμε στο άλλο άκρο. Επικρατεί τέτοιο μποτιλιάρισμα, με αυτοκίνητα ακινητοποιημένα και παρκαρισμένα παντού από το Ακρογιάλι και μετά, που και πάλι αποθαρρύνεται ο επισκέπτης. Κάνεις μια ώρα να περάσεις». 

Κι όμως ο πληθυσμός αυξάνει

Το φαράγγι του «Ριντόμου», το οποίο ο Παυσανίας ονομάζει «Χοίρειο Νάπη», ξεκινάει από το λούκι της Νεραϊδοβούνας, διασχίζει το Δήμο Αβίας κοντά στα χωριά Πηγάδια, Κέντρο (Γαϊτσές), Δολοί, και καταλήγει στο Μεσσηνιακό Κόλπο, στη θέση Σάντοβα. Εκεί, συναντήσαμε την κα Κυριακή Κούτρη. Με καταγωγή από τη Μεγαλόπολη, ήρθε με την οικογένειά της στη Σάντοβα πριν από 15 χρόνια, για τις φυσικές ομορφιές και την πανέμορφη παραλία. Έφτιαξαν ένα ξεχωριστό κέντρο διασκέδασης, την «Ακτή», το μοναδικό που παραμένει ανοιχτό και το χειμώνα. Η κα Κούτρη επιβεβαίωσε όσα μας είπε νωρίτερα ο κ. Γαϊτανάρος.

«Σε αντίθεση με το καλοκαίρι, το χειμώνα η Σάντοβα είναι ερημική», μας είπε. «Λίγοι αποφασίζουν να την επισκεφθούν, γι’ αυτό και τα περισσότερα καλοκαιρινά μαγαζιά κλείνουν το χειμώνα. Το βασικό πρόβλημα είναι ο δρόμος στο Ακρογιάλι, που κλείνει με τις πρώτες κακοκαιρίες. Δε ρισκάρει ο άλλος να έρθει. Πέρυσι το χειμώνα, ο δρόμος είχε κλείσει για ενάμιση μήνα και είχαμε απομονωθεί τελείως. Εδώ εμείς που είμαστε μόνιμοι κάτοικοι το σκεφτόμαστε να μετακινηθούμε, πόσω μάλλον οι επισκέπτες».

«Πριν ξεκινήσουν τα έργα της αποχέτευσης, η Σάντοβα είχε πολλή κίνηση. Τα έργα, όμως, κράτησαν 3 – 3,5 χρόνια και, από εκεί και πέρα, ο κόσμος έκανε πίσω.

Στη Σάντοβα συναντάς τα δυο άκρα: το καλοκαίρι γίνεται το αδιαχώρητο, δεν υπάρχει κάθισμα να καθίσεις. Το χειμώνα η Σάντοβα νεκρώνει. Μόνο όταν έχει λιακάδα έρχονται κάποιοι και το χειμώνα. Υπάρχουν βέβαια πάντα οι… λάτρεις της Ακτής, που είναι μόνιμοι θαμώνες, έρχονται εδώ, πίνουν τον καφέ και διαβάζουν την εφημερίδα τους. Είναι όμως λίγοι», πρόσθεσε η κα Κούτρη.

Παρ’ όλα αυτά και οι δύο συνομιλητές μας παρατήρησαν ότι ο πληθυσμός της περιοχής έχει αυξηθεί.

«Ο τόπος έχει κρατήσει νέους ανθρώπους. Αρκετοί είναι οι ντόπιοι νέοι. Επίσης, πολλοί άνθρωποι από άλλες χώρες επιλέγουν την Αβία για να ζήσουν. Κυρίως Άγγλοι, Αυστριακοί, Γερμανοί. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ανοικοδόμηση», σημείωσε η κα Κούτρη.

Στις Κιτριές ζουν σήμερα 15 – 20 οικογένειες. «Όσο θυμόταν ο παππούς, ο πατέρας μου κι εγώ με τη σειρά μου, ο πληθυσμός των Κιτριών έχει παραμείνει σταθερός», μας είπε ο κ. Γαϊτανάρος. «Τα τελευταία χρόνια μάλλον έχει αυξηθεί. Εκτός του ότι επιστρέφουν κάποιοι που κατάγονται από εδώ, έρχονται και ξένοι πολλοί, οι οποίοι επιλέγουν την περιοχή μας για μόνιμη κατοικία. Μια κυρία από την Αγγλία που έφτιαξε το σπίτι της εδώ, μου έλεγε πρόσφατα ότι αισθάνεται τιμή που θα πεθάνει στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη κουβέντα αυτή».

Όμορφο, γραφικό, λατρεμένο μέρος

Για το τέλος κρατήσαμε τις δηλώσεις του Δημήτρη Σπυρόπουλου. Με καταγωγή από την Καλαμάτα, ο κ. Σπυρόπουλος ζει στην Αθήνα και δε χάνει ευκαιρία να έρθει στις Κιτριές.

«Οι Κιτριές», μας είπε, «είναι όμορφο, γραφικό, λατρεμένο μέρος. Από το παλιό λιμάνι, σώζονται μέχρι σήμερα οι κάβοι που έδεναν τα πλοία. Ήταν, επίσης, κέντρο πειρατείας. Έχει ιστορία, που γίνεται αισθητή στην ενέργεια του τόπου. Δεν έχει όμως υποδομές. Το χειμώνα υπάρχει πρόβλημα στην προσέγγιση του χωριού μέσω της παραλιακής οδού, αλλά και το καλοκαίρι λόγω της πολλής κίνησης. Κι όμως εγώ θα συνεχίσω να το προτιμώ. Έχω φίλους εδώ, περνάμε καλά, πίνουμε τα ουζάκια μας και ασχολούμαι με τη θάλασσα που αγαπώ. Ψάρεμα, ψαροντούφεκο, αλλά και… ρομάντζα. Λατρεμένο μέρος».

 

 

 

 
 
Advertisement
 
Advertisement
Advertisement

Fatal error: Class 'JFactory' not found in /home/wwwthar/public_html/templates/rt_sporticus_news/index.php(244) : eval()'d code on line 1